Historia nieznana

Historia nieznana

Postprzez Rozum » 18 wrz 2009, o 21:09

Zielony plankton ożywia nie tylko ocean
Rozum

Postprzez anonim » 19 wrz 2009, o 10:02

Dowcipne.
Tylko sceneria otoczenia nie jest tą szarą scenerią z czasu prlu, porównać można z "Daleko od szosy" akurat zdaje się w TV leci powtórka. Mnie ten bohater jest bliski ...
anonim

Postprzez Rozum » 19 wrz 2009, o 13:12

Fakt, podstawowy problem jest taki, że pokazuje współczesne środowisko "żuli" , a Balcerowicz już wtedy przecież miał dr hab.
Np. "dawaj pięć komórek" - kto za PRLu słyszał w ogóle o komórkach? Telefon w domu to był luksus, moi Rodzice czekali aż do lat 90. na przyłączenie...
Zielony plankton ożywia nie tylko ocean
Rozum

Postprzez Morthyr » 23 wrz 2009, o 11:18

Przepraszam ze sie wtracam Panowie, ale, ale...czy w latach 80. były komórki? Może w 70.? Albo 60.? bo jak wiemy najgorszy był Gomułka. Okropni byli też wtaliniści, wtedy to o komórkach już żadna rodzina nie słyszała, przynajmniej o tych komórkach do dzwonienia. A i teraz na wsi się słyszy, "Mam nową komórkę! Kiedy postawiłeś?". To retrospekcja komuny, wszystko przez salon i ogłupianie narodu.

Leszek Balcerowicz to bardzo zła karta historii Polski. Ale my już nie raz mamy ochotę robić ze złych kart bohaterów.
Wolności, Pracy i Chleba !!!
Morthyr

Postprzez anonim » 23 wrz 2009, o 11:43

Morthyr napisał(a):Leszek Balcerowicz to bardzo zła karta historii Polski.

Że niby liberał? Nie narzekaj na Leszka. Toż za jego premierostwa zaznaczyl sie populizm, wchodziły koncesje, socjały, biurokratyzacja, podatki (bodajże akcyza i vat)... wiec o co tobie się rozchodzi?
anonim

Postprzez Morthyr » 23 wrz 2009, o 18:34

Przy dyskusji o skutkach gospodarki socjalistycznej dla Polski często powołuje się przykład Hiszpanii, która podobno za świetnych czasów sanacji była na podobnym stopniu rozwoju, a za okropnego socjalizmu nas wyprzedziła. Wiadomo, że argument taki jest idiotyczny, z kilku powodów. Primo, Hiszpania nie była krajem zdruzgotanym przez wojnę, cofniętym o epokę, secundo, Hiszpania stała się zamożna od lata 90. Dzięki silnemu wsparciu spójnościowemu i nade wszystko turystyce. To oczywiste. Jak natomiast wytłumaczyć to, że biedniejsze republiki radzieckie, te które stały w samym sercu komunizmu nas wyprzedziły. Teraz, mimo ogromnego załamania w tych krajach, udało nam się ponoć wyprzedzić jedynie Łotwę, dogania nas za to Rumunia. Cud gospodarczy jest mitem, nigdy nie istniał w III i IV RP. Co więcej, nie słyszałem żeby w Czechach czy na Węgrzech było 20% bezrobocie, załamania układu społecznego. Oraz, i tu kumuluje się moja antypatia wobec Balcerowicza. Prywatyzacja, czyli wyprzedaż majątku narodowego za ułamek wartości. To co prawda Wąsacz, ale najbardziej chwali go właśnie Balcerowicz, prywatyzacja PZU, największy przekręt w dziejach w moim mniemaniu. I teraz zapłacimy za to około 10 miliardów złotych!!!
Morthyr

Postprzez anonim » 23 wrz 2009, o 18:47

Morthyr napisał(a):Oraz, i tu kumuluje się moja antypatia wobec Balcerowicza.

Zaraz zaraz... Balcerowicz nie rzadzi juz od 15lat kiedy to byl premierem a poza tym to nie wiem o co Tobie chodzi z tymi postsowieckimi krajami baltyckimi i Rumunią?
Czy ze maja za mało czy za bardzo liberalny system?
anonim

Postprzez Morthyr » 23 wrz 2009, o 22:07

Nie ma znaczenia czy tam jest za dużo czy za mało liberalizmu, nie mam pojęcia. W każdym razie nas wyprzedziły startując z gorszego pułapu, więc nie ma co gadać o cudach niewidach. Polska miała przez lata Barcerowicza najwyższe bezrobocie w Europie, wyprzedzała pod tym względem nawet kraje o zawsze wysokim wskaźniku jak Słowacja i Rumunia. Balerwicz nie odszedł 15 lat temu, był minitrem finansów w rządzie AWS, potem szefem NBP. Jak szef NBP nie przysłużył się najgorzej...
Morthyr

Powrót do KINO i TEATR